Συχνές Ερωτήσεις

ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Για να εξεταστείτε στο Νοσοκομείο πρέπει να έχετε κλείσει ραντεβού για τα εξωτερικά ιατρεία της Κλινικής, που έχετε ανάγκη.

Το Τμήμα Προσυνεννόησης (ραντεβού) λειτουργεί τις εργάσιμες μέρες από τις 7:30 π.μ - 2 μ.μ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 898.848 , 2310 898.849.

Με τον ερχομό σας στο Νοσοκομείο την ημέρα και ώρα που έχετε ραντεβού, απευθυνθείτε στους υπαλλήλους του γραφείου υποδοχής ασθενών. Θα σας ενημερώσουν και θα σας κατευθύνουν στο χώρο του Νοσοκομείου.

Από τη γραμματεία εξωτερικών ιατρείων με το ασφαλιστικό σας βιβλιάριο και την αστυνομική σας ταυτότητα, θα προμηθευτείτε μία μπλε κάρτα με τον αριθμό μητρώου που αντιστοιχεί στον αριθμό του ιατρικού σας φακέλου. Και την οποία χρησιμοποιείτε κάθε φορά που έρχεστε ή επικοινωνείτε με το Νοσοκομείο.
Εφόσον έχετε έρθει από άλλο Νοσοκομείο είναι αναγκαίο ενημερωτικό σημείωμα από τους παραπέμποντες ιατρούς.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Η εισαγωγή, αν έχετε ραντεβού, θα γίνεται με βάση τον πίνακα προτεραιότητας, που τηρείται σε κάθε κλινική.
Επείγοντα περιστατικά, κατά την κρίση του υπεύθυνου ιατρού, εισάγονται εκτός προτεραιότητας.

Η προσαρμογή σας στους κανονισμούς του Νοσοκομείου κατά τη διάρκεια διαμονής – νοσηλείας σας (ησυχία – καθαριότητα θαλάμου – επισκέψεις μόνο όταν πρέπει), είναι απαραίτητη.

Μην κρατάτε μαζί σας, πέρα από τα απαραίτητα προσωπικά σας αντικείμενα, χρήματα και τιμαλφή.

Το ωράριο επισκεπτηρίου το πληροφορείστε στην πύλη εισόδου. Επιτρέπεται η παραμονή συνοδών στο νοσοκομείο, εφόσον έχουν τη σχετική άδεια (Κάρτα συνοδού) από την προϊσταμένη του κάθε τμήματος.

Όταν φτάσει η ώρα για να φύγετε, βεβαιωθείτε ότι πήρατε το εξιτήριό σας, το ασφαλιστικό βιβλιάριό σας, καθώς και οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς.

Αν πρόκειται να ξανάρθετε, θυμηθείτε να κλείσετε ραντεβού στο Τμήμα Προσυνεννόησης.

Για ιατρικές βεβαιώσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο υποδοχής ασθενών (Τμήμα Εξυπηρέτησης του Πολίτη).

Οι πληροφορίες του ιατρικού φακέλου σας υπόκεινται στις διατάξεις για τη διασφάλιση προσωπικών δεδομένων.
Διευκρινήσεις για οποιοδήποτε θέμα δίδονται από το Γραφείο Υποδοχής ασθενών.

Βασικές πληροφορίες για τον καρκίνο που θα σας βοηθήσουv

Καρκίνος του δέρματος

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Με περισσότερες του ενός εκατομμυρίου περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, οι ημέρες του «υγιεινού μαυρίσματος» είναι πλέον παρελθόν.

Το να κάθεστε κάτω από τον ήλιο πάρα πολλές ώρες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέματος. Και εάν ζείτε  σε θερμές περιοχές οι πιθανότητες  να αποκτήσετε καρκίνο του δέρματος είναι πολύ περισσότερες.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καρκίνου του δέρματος:

Ναι. Οι δύο πιο συνήθεις  καρκίνοι του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό . Αυτοί οι καρκίνοι του δέρματος μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα ή αργά  ανάλογα με τον τύπο και σπάνια μεταδίδονται σε άλλα μέλη του σώματος. Συνήθως συμβαίνουν σε μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια.

Το μελάνωμα είναι ο τρίτος τύπος καρκίνου του δέρματος. Εάν και ευθύνεται μόνο για το 5% των καρκίνων του δέρματος, είναι ο πλέον σοβαρός γιατί είναι πολύ πιθανόν να εισβάλλει στον υγιή ιστό και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Πώς γνωρίζω εάν κινδυνεύω να αναπτύξω καρκίνο του δέρματος;

Μπορεί να βρίσκεσθε σε αυξανόμενο κίνδυνο εάν:

  •     Είστε 65 ετών και άνω
  •     Έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, φακίδες και τα μάτια σας είναι ανοιχτού χρώματος
  •     Ζείτε σε ηλιόλουστες περιοχές
  •     Έχετε οικογενειακό ιστορικό  καρκίνου του δέρματος, ιδιαίτερα μελάνωμα
  •     Είχατε σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, ιδιαίτερα σαν παιδί ή έφηβος
  •     Η εργασία σας είναι κοντά σε πίσσα, αρσενικό,  κατράμι και παραφίνη.
  •     Έχετε μία μεγάλη ουλή ή έγκαυμα
  •     Παίρνετε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα


Ποία είναι τα σημάδια και  συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος;

Τα συμπτώματα καρκίνων του δέρματος  μελανώματος ή μη ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, επομένως είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα σας η οποία σας είναι ασυνήθιστη. Μάθετε να αναγνωρίζετε τη θέση και την εμφάνιση που έχουν οι κρεατοελιές, τα διάφορα ψεγάδια και οι φακίδες στο δέρμα σας ώστε να μπορείτε να αναγνωρίζετε οποιεσδήποτε αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου.

Πιθανά σημεία και συμπτώματα δυνατόν να περιλαμβάνουν:

  •     Ένα νέο σημάδι
  •     Κρεατοελιά που αλλάζει μέγεθος, σχήμα ή χρώμα
  •     Δοθιήνας ή εξάνθημα που δεν περνάει
  •     Κάποια κηλίδα που προξενεί φαγούρα, είναι ευαίσθητη ή οδυνηρή
  •     Κάποιο μικρό εξόγκωμα που είναι λείο, γυαλιστερό, ωχρό ή σκληρό σαν κέρινο
  •     Σταθερό κόκκινο εξόγκωμα που είναι σκληρό, μπορεί να αιμορραγεί ή έχει αναπτύξει μία κρούστα
  •     Επίπεδη, κόκκινη κηλίδα που είναι σκληρή, ξερή ή λεπιδωτή


Υπάρχει ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος  να ελέγξω για τυχόν περίπτωση καρκίνου του δέρματος;

Ναι. Προτείνεται στα άτομα που είναι άνω των 18 ετών να εκτελούν μηνιαίους αυτο-ελέγχους. Μπορείτε να παρακολουθείτε τυχόν μεταβολές του δέρματός σας διατηρώντας έναν χάρτη όπου έχετε καταγράψει τις υπάρχουσες κρεατοελιές, ψεγάδια δερματικά, σημάδια εκ γενετής και άλλα δερματικά νεοπλάσματα. Εάν παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αν αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας καλό θα ήταν η χαρτογράφηση να γίνει από δερματολόγο.

Πως μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος;

Ο υπ’ αριθμόν ένα τρόπος να αποτρέψετε τον  καρκίνο του δέματος είναι να περιορίστε τον χρόνο που εκτίθεστε στον ήλιο, ιδιαίτερα μεταξύ των ωρών 10:00 π.μ. και 16:00 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι περισσότερο βλαπτικές.

Εάν έχω καρκίνο του δέρματος, ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας;

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του δέρματος είναι θεραπεύσιμοι εάν διαγνωστούν έγκαιρα. Πολλές καρκινικές δερματικές αλλοιώσεις μπορούν να αφαιρεθούν από το δέρμα γρήγορα και εύκολα. Μερικές φορές αφαιρούνται εντελώς κατά την βιοψία και δεν είναι απαραίτητη περαιτέρω θεραπεία. Σε μερικές περιπτώσεις οι γιατροί κάνουν ακτινοβολία, ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό θεραπειών για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
 
Kαρκίνος  των ωοθηκών

Tι πρέπει να γνωρίζετε

Ο καρκίνος της ωοθήκης αναμένεται να πλήξει φέτος περίπου 25.580 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρείται ως ή δεύτερη γυναικολογική ασθένεια μετά τον καρκίνο της μήτρας  σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Τι είναι ο καρκίνος της ωοθήκης;

Οι ωοθήκες είναι ένα ζευγάρι γυναικείων αναπαραγωγικών αδένων στις οποίες σχηματίζονται τα ωά. Οι ωοθήκες βρίσκονται στην λεκάνη σε κάθε πλευρά της μήτρας

Υπάρχουν περισσότεροι από 30 διαφορετικοί τύποι καρκίνου της ωοθήκης, που κατατάσσονται ανάλογα με τον τύπο του κυττάρου όπου αρχίζει η κακοήθεια.

Επιθηλιακός: Περίπου 90% των καρκίνων της ωοθήκης είναι ωοθηκικά επιθηλιακά καρκινώματα, που σημαίνει ότι ξεκινούν από το τοίχωμα απ’ έξω από την ωοθήκη.  Ο κίνδυνος επιθηλιακού ωοθηκικού καρκίνου αυξάνει με την ηλικία, ιδιαίτερα μετά τα πενήντα.

Βλαστικών κυττάρων:  Όγκοι βλαστικών κυττάρων ( το 5% όλων των καρκίνων της ωοθήκης) προέρχονται από τα κύτταρα παραγωγής ωαρίων τα οποία βρίσκονται εντός της ωοθήκης. Αυτός ο τύπος καρκίνου της ωοθήκης μπορεί να συμβεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά περίπου 80% διαγιγνώσκονται σε γυναίκες κάτω των 30.

Όγκοι συνδετικού ιστού: Όγκοι  του συνδετικού ιστού ( 5% όλων των καρκίνων της ωοθήκης) αναπτύσσονται στον  ιστό που κρατάει την ωοθήκη ενιαία και παράγει τις θηλυκές ορμόνες , τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Όγκοι αυτού του είδους είναι σχετικά σπάνιοι και συνήθως λιγότερο επιθετικοί από άλλους καρκίνους της ωοθήκης.

Ποιο το ποσοστό επιβίωσης;

Γενικά, περίπου το 78% των ασθενών επιβιώνουν ένα χρόνο μετά την διάγνωση, σύμφωνα με την ACS (American Cancer Society). Η κατά κανόνα θεραπευτική αγωγή με χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία για τις γυναίκες  σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου της ωοθήκης παρέχει ένα ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών  που κυμαίνεται από 25% έως 45%.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

  •     Μία ή περισσότερες συγγενείς πρώτου βαθμού ( μητέρα, αδελφή, θυγατέρα) με καρκίνο ωοθήκης ή μαστού
  •     Οικογενειακό ιστορικό μαστού, ενδομήτριου ή/και καρκίνου εντέρου
  •     Ιστορία μη γονιμότητας ή χρήση φαρμάκων γονιμότητας
  •     Εβραική  Ασκενάζυ κληρονομικότητα ( Ashkeazi Jewish heritage) και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή της ωοθήκης
  •     Μια μετάλλαξη  στο γονίδιο BRCA 1 ή BRCA 2 (γνωστό ως γονίδιο καρκινικής ευπάθειας μαστού-ωοθήκης)


Οι ακριβείς αιτίες  για τους περισσότερους καρκίνους της ωοθήκης είναι άγνωστοι. Μόνο 5% έως 10% όλων των καρκίνων της ωοθήκης είναι κληρονομικοί. Παρόλα αυτά , γυναίκες οι οποίες έχουν δύο ή περισσότερες συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή, θυγατέρα) ή συγγενείς δευτέρου βαθμού (γιαγιά, θεία) με καρκίνο μαστού ή ωοθήκης δυνατόν να έχουν επαυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας. Η παρουσία ενός ή περισσοτέρων παραγόντων κινδύνου δυνατόν να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου ωοθήκης σε μια γυναίκα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκτήσει οπωσδήποτε την ασθένεια.

Ο καρκίνος της ωοθήκης παρουσιάζει συμπτώματα;

Ασθενείς με καρκίνο της ωοθήκης συχνά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα ή έντονα συμπτώματα μέχρις ότου ο καρκίνος φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Όταν τα συμπτώματα  εμφανίζονται, αρκετές φορές είναι αμυδρά και μιμούνται άλλα συμπτώματα περισσότερο συνηθισμένων ασθενειών όπως :

  •     Κοιλιακό πρήξιμο και/ή πόνος
  •     Πρήξιμο και/ή αίσθηση φουσκώματος
  •     Ακαθόριστα, αλλά επίμονα γαστρεντερικά παράπονα όπως αέρια, ναυτία και δυσπεψία
  •     Συχνή και/ή επείγουσα ούρηση
  •     Αλλαγή συνηθειών αφόδευσης
  •     Αδικαιολόγητη απόκτηση ή απώλεια βάρους


Υπάρχει screeningtest για τη διάγνωση καρκίνου της ωοθήκης;

Όχι. Δεν υπάρχει screening test για τον καρκίνο της ωοθήκης όπως για παράδειγμα το Παπ τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου.

Πως διαγιγνώσκεται ο καρκίνος της ωοθήκης;

Η διάγνωση του καρκίνου της  ωοθήκης, συνήθως σε προχωρημένα στάδια μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο ή όλα από τα ακόλουθα:

  •     Γυναικολογική εξέταση
  •     Διακολπικό υπέρηχο
  •     Αξονική κοιλίας
  •     Εξέταση αίματος CA 125
  •     Ερευνητική λαπαροτομία (χειρουργική διαδικασία που εξετάζει την κοιλιακή κοιλότητα)


Πως θεραπεύεται ο καρκίνος της ωοθήκης;

  •     Με χειρουργική επέμβαση
  •     Χημειοθεραπεία
  •     Πειραματικές θεραπείες μέσω κλινικών δοκιμών
  •     Υψηλή δόση χημειοθεραπείας με ταυτόχρονη ομόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών
  •     Ακτινοβολία
  •     Βιολογική θεραπεία
  •     Γονιδιακή θεραπεία


Kαρκίνος της ουροδόχου κύστης

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο τέταρτος πλέον διαδεδομένος καρκίνος στους άνδρες και ο όγδοος πλέον διαδεδομένος στις γυναίκες σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου [National Cancer Institute (NCI)].  Αναμένεται να διαγνωστεί σε 38.000 άνδρες και 15.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στο 2003. Η θεραπεία του καρκίνου αυτού είναι περισσότερο επιτυχής όταν διάγνωση της  ασθένειας γίνεται γνωστή στα αρχικά της στάδια.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Αίμα στα ούρα το οποίο είναι:

  • Ορατό (σκούρο κόκκινο)
  • Δεν προκαλεί πόνο
  • Διακοπτόμενο (περιστασιακό)
  • Δυσκολία στην ούρηση

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

  •     Οι καπνιστές
  •     Όσοι εργάζονται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις
  •     Άτομα ηλικίας άνω των εξηνταπέντε ετών
  •     Άνδρες και γυναίκες, αλλά περισσότερο οι άνδρες
  •     Άτομα με χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης
  •     Ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία κυκλοφωσφαμίδης (Endoxan)) και ιφωσφαμίδης (Holoxan)
  •     Άτομα εκτεθειμένα σε αρσενικό
  •     Λευκοί, περισσότερο από άτομα άλλων φυλών
  •     Άτομα, συγγενείς των οποίων είχαν καρκίνο της ουροδόχου κύστης
  •     Παιδιά με σπάνια γενετήσια ελαττώματα


Υπάρχει τρόπος πρόληψης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Η αποφυγή του καπνίσματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που οφείλει να κάνει όποιος επιθυμεί να αποφύγει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Εάν κάποιος έχει ήδη καρκίνο της ουροδόχου κύστης οφείλει να σταματήσει το κάπνισμα διότι ο καρκίνος αυτός συχνά επανέρχεται και το κάπνισμα μπορεί να τον επαναφέρει.

Πίνετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό και  τηρείτε μία ισορροπημένη δίαιτα. Δεν υπάρχει απόλυτη  επιστημονική απόδειξη ότι κάτι τέτοιο θα εμποδίσει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης,  δεν βλάπτει όμως σε τίποτα να τηρείτε αυτούς τους κανόνες.

Τι μπορεί να κάνει κανείς ώστε να καλυτερεύσει τις πιθανότητες για μία έγκαιρη διάγνωση;

Θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση στη περίπτωση που παρατηρήσει αίμα στα ούρα συνήθως βαθύ κόκκινο και δεν υπάρχει πόνος.  Να ζητήσει αμέσως ιατρική συμβουλή και να μην επαναπαυτεί εάν του πουν ότι πρόκειται για μία απλή μόλυνση.

Κατά πόσο είναι  θεραπεύσιμος  ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης;

Εάν διαγνωσθεί έγκαιρα ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι θεραπεύσιμος. Εάν διαγνωσθεί αργά η θεραπεία είναι δύσκολη.
 
Καρκίνος της μήτρας

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αν και ο πλέον  διαδεδομένος γυναικολογικός καρκίνος στις γυναίκες, εντούτοις υπάρχει παρανόηση και άγνοια σχετικά με τον καρκίνο της μήτρας. Το βασικό λάθος που διαπράττουν οι γυναίκες είναι το να πιστεύουν ότι το ετήσιο Παπ τεστ μπορεί να διαγνώσει την ασθένεια. Όπως και με όλα τα είδη καρκίνου, η επιτυχής θεραπεία και επιβίωση εξαρτώνται από την έγκαιρη διάγνωση, επομένως το να γνωρίζετε τα γεγονότα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό. Το ενδομήτριο είναι το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας.

Τι είναι καρκίνος της μήτρας;

Ο καρκίνος της μήτρας είναι η πλέον γνωστή γυναικολογική κακοήθεια, πιό συχνή από τον καρκίνο της ωοθήκης ή του τραχήλου. Είναι ο τέταρτος κατά σειράν πλέον συνήθης καρκίνος μεταξύ των γυναικών.

Περισσότεροι από 80% καρκίνοι της μήτρας προέρχονται από το ενδομήτριο ή τοίχωμα της μήτρας.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου της μήτρας;

  • Οιαδήποτε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση.
  • Αιμορραγία μεταξύ περιόδων  ή επώδυνες περίοδοι
  • Πίεση ή πόνοι στην λεκάνη

Το Τεστ Παπανικολάου συμβάλλει στην ένδειξη καρκίνου της μήτρας;

Όχι! Το Παπ τεστ συμβάλλει μόνο στην ένδειξη καρκίνου του τραχήλου

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου του καρκίνου της μήτρας;

  • Δίαιτα και τρόπος ζωής – Υπέρβαρες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο  κίνδυνο.
  • Κληρονομικές συνθήκες – Γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό σε καρκίνο στο παχύ έντερο και στο ενδομήτριο ή που κληρονομικά   πάσχουν  από το σύνδρομο καρκίνου HNPCC
  • Ορμονική θεραπεία – Γυναίκες με μήτρα οι οποίες χρησιμοποιούν  θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα χωρίς προγεστερόνη είναι δυνατόν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας.
  • Ταμοξιφένη – Η χρήση αυτού του φαρμάκου αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της μήτρας.


Διάγνωση του καρκίνου της μήτρας συμβαίνει συχνά σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση;

Ο μέσος όρος ηλικίας για την διάγνωση του ενδομήτριου καρκίνου είναι στα 60, εντούτοις 20% έως 25% από τις διαγνώσεις γίνονται πριν την εμμηνόπαυση.

Ποία βήματα ακολουθούνται στη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας;

Γυναίκες με αφύσικη αιμορραγία ή τυχόν άλλα ύποπτα συμπτώματα οφείλουν να υποστούν μιά ενδομήτριο βιοψία ή διαγνωστική απόξεση. Όπως προαναφέρθηκε ένα Παπ τεστ δεν διαγιγνώσκει ενδομήτριο καρκίνο.

Γυναίκες που παίρνουν ταμοξιφένη είναι απαραίτητο να εξεταστούν ειδικά για ενδομήτριο καρκίνο;

Δεν συνιστώνται ειδικές εξετάσεις ρουτίνας. Εντούτοις, γυναίκες που λαμβάνουν ταμοξιφένη οφείλουν να αναφέρουν στους γιατρούς τους οιαδήποτε αφύσικη αιμορραγία. Σ’αυτή τη περίοδο οι γυναίκες αυτές οφείλουν να εκτελέσουν μία ενδομήτριο βιοψία. Είναι συνήθης πρακτική να γίνεται ετήσιο υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων με μέτρηση του πάχους του ενδομητρίου ώστε σε περίπτωση που αυξηθεί πέραν του φυσιολογικού ορίου να προγραμματισθεί μία διαγνωστική απόξεση.

Πώς θεραπεύεται ο καρκίνος της μήτρας;

Ο καρκίνος της μήτρας συχνά θεραπεύεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακτινοβολία είτε αξωτερική είτε ενδοκοιλοτική και χημειοθεραπεία είναι απαραίτητες.

Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης;

Το ποσοστό επιβίωσης για γυναίκες με την ασθένεια περιορισμένη στη μήτρα είναι μεγαλύτερο του 90%. Εντούτοις, πιθανότητες επιβίωσης γυναικών με την ασθένεια εξαπλωμένη πέρα από την λεκάνη (ΙV στάδιο) είναι λιγότερες από 20%.