Θεαγένειο Νοσοκομείο

Το «Θεαγένειο» Νοσοκομείο, ένα από τέσσερα ειδικά αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας, έχει τρεις και πλέον αιώνες συνεχούς προσφοράς στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξή του τοποθετείται στα μέσα του 17ου αιώνα. Ήταν «το Νοσοκομείο της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας» το οποίο βρισκόταν στο κέντρο της πόλης. Το 1863 ο Θεαγένης Χαρίσης αφήνει με διαθήκη το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στην Ελληνική Κοινότητα για το Νοσοκομείο, το οποίο προς τιμήν του ευεργέτη του ονομάζεται «Χαρίσειο». Το κτίριο καίγεται ολοσχερώς στη μεγάλη πυρκαγιά του 1890, που καταστρέφει το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το 1891-92 με τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών και τη συνδρομή μεγάλων ευεργετών ξεκινά στη θέση που είναι σήμερα, η κατασκευή του νέου νοσοκομείου, που ολοκληρώνεται το 1895, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ, ως γενικό Παθολογικό Νοσοκομείο.

Το 1909 με κληροδότημα του Δημητρίου Ιωαννίδη, οικοδομείται το νέο κτίριο στο οποίο στεγάστηκε η Χειρουργική πτέρυγα. Στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής με δωρεές των οικογενειών Μοσκώφ και Ιωαννίδη ιδρύεται Παιδιατρική πτέρυγα (40 κλινών) το δε Νοσοκομείο ονομάζεται «Θεαγένειο και Μοσκώφειο Νοσοκομείο».

Το 1957 μετατρέπεται σε πρότυπο ειδικό αντικαρκινικό ινστιτούτο «Θεαγένειο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο». Το 1963 εγκαινιάζεται το πρώτο κτίριο με Γενικό Διευθυντή τον Καθ. Αλ. Συμεωνίδη, στο οποίο λειτουργούν Ερευνητικό Τμήμα (το μετέπειτα Συμεωνίδειο Ερευνητικό Κέντρο), τα Εξωτερικά Ιατρεία, τα Διαγνωστικά Εργαστήρια και το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα.

Το 1975, λειτουργεί η Νοσηλευτική πτέρυγα, στην οποία εγκαθίσταται η Διοικητική Υπηρεσία, τα χειρουργεία και αναπτύσσονται τα Διαγνωστικά Εργαστήρια.

Το 1985 το «Θεαγένειο» καθίσταται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εντάσσεται πλήρως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λίγο δε αργότερα οργανώνεται το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής.

Το 2001 εντάσσεται στο Α’ ΠΕΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας ως αποκεντρωμένη μονάδα (Ν. 2889/01).

Το Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» σήμερα αποτελείται από:

  • Το κυρίως κτίριο με 353 κρεβάτια νοσηλείας καλύπτοντας τις ιατρικές ανάγκες των κατοίκων της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας
  • Το Συμεωνίδειο Ερευνητικό Κέντρο, που ασχολείται με την έρευνα του καρκίνου
  • Το Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου «Γεώργιος Γεννηματάς» που περιλαμβάνει τα ιατρεία: Γυναικολογικό, Μαστού, Ουρολογικό, Γαστρεντερολογικό, Ενδοκρινολογικό, Πνευμονολογικό.
  • Την Κινητή Μονάδα που διεξάγει προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία.

Το «Θεαγένειο» αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς ανανεώνοντας τις υποδομές του σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης, για την ταχύτερη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου.